Ibland hamnar man i situationer i livet som gör att man behöver låna pengar, men det är inte alls säkert att man vet exakt hur mycket pengar man behöver. Då är det onödigt att låna för mycket pengar och sedan betala räntor och avgifter, men samtidigt vill man inte riskera att låna för lite. Ett flexibelt lån löser dessa problem.
Ett flexibelt lån fungerar i princip som ett kreditkort. Du beviljas en kredit och behöver bara betala ränta på den del utnyttjar och inte på hela krediten. När du betalar tillbaka så ökar din kredit igen och du kan låna fram och tillbaka så länge som det behövs. Ett flexibelt lån kan var en perfekt buffert för en bilreparation och likande utgifter.
Välj rätt flexibla lån
Det är viktigt att man alltid jämför flexibla lån så att man inte betalar för mycket och får svårt att betala tillbaka. Det är viktigt att alltid försöka att hitta det billigaste lånet, men också se upp för dyra avgifter som kan bli en stor del av den totala kostnaden om man inte ser upp.
Det är bra om man har en någorlunda klar prisbild när man skall ta ett nytt flexibelt lån, för det kan vara enklare att bli beviljad ett lån om det inte är allt för stort. Oftast så blir man inte nekad av långivarna utan man får den kredit som de anser att man har kreditvärdighet för. Det kan bli så att man får låna mindre pengar än man tänkt sig men det är bättre än inget alls.
Flexibelt kreditlån
Ett flexibelt lån kan vara lösningen på tillfälliga oförutsedda kostnader. Men det gäller också att jämföra alla flexibla lån för att få bäst villkor. Flexibla lån är samma sak som kreditlån och ger en kredit på ett förutbestämt maxbelopp. Man behöver inte utnyttja hela krediten utan man kan använda en viss del och därmed bara betala ränta och avgifter för den summa man behöver.
När behöver man ett flexibelt lån?
Ett flexibelt lån kan vara ett bra komplement när man bygger om hemma eller hastigt måste köpa något men inte kan ta reda på total kostnad i förväg. Det kan också användas som en buffert till egentligen vad som helst eftersom flexibla lån är lån utan säkerhet och inte behöver vara öronmärkt för något specifikt. Vet man i förväg att den egna ekonomin behöver temporära tillskott under en kort tid, så kan ett flexibelt lån vara en bra lösning. Det gäller att alltid bara använda så mycket av krediten som behövs och inte använda den till lyxkonsumtion, utan som en tillfällig ekonomisk avlastning.
Vad är det för skillnad på flexibla lån och snabblån?
Både flexibla lån och snabblån är högkostnadskrediter, men de skiljer sig åt när det gäller hur de används. Ett snabblån innebär att man lånar en summa pengar och sedan amorterar och betalar ränta på hela den summan. Med ett flexibelt lån så amorterar man och betalar ränta på den summa man använder. Ett flexibelt lån kan vara bättre än ett snabblån, eftersom om man har ett kreditkonto så kan man utnyttja det när det behövs. När man betalat tillbaka kan man använda krediten igen utan att behöva ansöka om nya lån. Med snabblån så tas en ny kreditupplysning vid varje nytt lån.
Privatlån eller flexibelt lån?
Privatlån är bra när man behöver låna en större summa pengar utan säkerhet. Till en bil eller kontantinsats osv. Flexibla lån är smålån som görs sig bäst till just mindre utgifter och skall inte jämföras med privatlån eller andra större lån. Men om du t ex. har tagit ett privatlån till en större investering men det inte räcker hela vägen så kan ett flexibelt lån hjälpa till som en extra buffert. Det är bra att kunna slutföra ett projekt även om man drar lite över planerad budget.
Vem kan ansöka om ett flexibelt lån?
Man måste vara svensk medborgare och över 18 år. Villkor och regler kan skilja sig åt beroende på långivare. Man skall ha deklarerad inkomst, ett krav brukar vara 10 000 kr i månaden eller 120 000 kr om året. Man behöver ett svenskt bankkonto och vara godkänd vid en kreditupplysning. Uppfyller man dessa krav så är chanserna goda att man blir godkänd för ett lån. När det gäller ett flexibelt lån så kan krediten bli lägre än den man ansökt om, ifall långivaren anser att ens ekonomi inte uppfyller högre belopp. Men även om ens privatekonomi är i mindre bra skick så kan man få låna ändå.
Finns det risker med ett flexibelt lån?
Självklart finns det risker med flexibla lån. Betalar man inte tillbaka lånet i tid så kan det bli väldigt dyrt med extraränta och förseningsavgifter. Därför är det av största vikt att man inte lånar pengar om man vet på förhand att man inte kommer kunna betala tillbaka lånet i tid. Man skall bara använda så mycket av krediten som behövs, och det är bättre att ansöka om en mindre kredit eftersom man då inte kan slösa för mycket även om man blir frestad. Gör alltid en kalkyl innan du lånar, det gäller för alla typer av lån.
Kan man låna trots betalningsanmärkning?
Ja, många långivare godkänner att man har en betalningsanmärkning eftersom hela ens ekonomiska situation och betalningsförmåga utvärderas. Men har du skulder hos kronofogden så går det inte att låna pengar. Det gäller också att vara uppmärksam för om man har flera betalningsanmärkningar så kan det påverka räntenivåer och avgifter. Man vill ju inte betala för höga räntor, så det kan vara en bra idé att jämföra långivare för det är den effektiva räntan som är intressant och inte den nominella.
Hur fungerar flexibla lån utan UC?
Ett flexibelt lån utan UC betyder inte att ingen kreditupplysning görs. Istället för att använda sig av upplysningscentralen så använder sig många långivare av företag som Creditsafe, Bisnode och Decidas. När man bestämmer sig för att ansöka om ett flexibelt lån så kan det vara bra att använda sig av långivare som inte använder sig av UC.
UC registrerar alla lån och kreditansökningar vilket innebär att vem som helst kan kolla upp dig. Banker, affärer och hyresvärdar kan tycka att för många låneansökningar verkar misstänt och därmed neka dig till lån eller kredit. Med flexibla lån utan UC så minimeras den risken.
När skall man inte ansöka om flexibla lån?
Är du i behov av ett större lån så är ett flexibelt lån ingen bra ide´. Flexibla lån är bra vid summor upp till ca 50 000 kr, men behöver man låna mer så är det bättre med ett privatlån. Om du vet precis hur mycket pengar du behöver så är det bättre att ta ett snabblån och sedan betala tillbaka det så fort som möjligt, ett flexibelt lån kan bli dyrt i längden om man inte betalar av snabbt nog.
Finns det bättre lån än flexibla lån?
Det beror ju såklart på hur situationen ser ut, men behöver man låna upp till 50 000 kr så kan flexibla lån kännas mindre stressigt och lättare att hantera jämfört med sms lån samt minilån och liknande. Ett flexibelt lån är ju egentligen en form av sms lån men med lite annorlunda upplägg vad gäller återbetalningen av lånet.
Många tror säkert att det bästa lånet är ett vanligt bolån på 1,5 % ränta, men då krävs säkerheter i form av boende eller borgensman. När det gäller lån utan säkerhet så är privatlån och flexibla lån de bästa lånen. Det gäller att alltid betala tillbaka lån med korta löptider snabbt, för om man sköter återbetalningen så blir kreditkostnaden inte så hög i slutändan. Men missar man återbetalningstiden så kan det bli dyrt, men med ett flexibelt lån kan man oftast välja återbetalningstakt.