Huslån

huslån

Beroende på vilken bank du vänder dig till så fungerar räntesatserna lite olika. Somliga banker har en fast ränta som ej är förhandlingsbar men du kan däremot förhandla om marginalen som banken tar ut. Vanligast är dock att banken presenterar så kallade listpriser för sina huslån. Listpriset är taket på vad lånets kostnad får vara och om du lånar till listpriset så kan det bli dyrt. Förhandla därför alltid om räntor och se till att jämföra huslån noggrant.

Listpriser kan hittas på respektive långivares hemsida. De få banker som inte använder listpriser (vilket bör ses som ett slags rekommenderat pris) kan i stället redovisa upplåningsräntor (räntan som banken lånar för) samt bruttomarginal. Det kan låta komplext och svårt att få koll på detta vilket det såklart ligger lite sanning i. Men håll helt enkelt utkik efter listpriser och avgifter när du tittar efter huslån så brukar det lösa sig.

 

Kostnad

När du tar ett huslån finns det flera faktorer som avgör hur mycket ränta du måste betala samt amortera varje månad. Vissa lån kräver att du amorterar ett visst minimi-belopp medan andra lån ger amorteringsfritt under en introduceringsperiod. Beroende på hur länge du binder ditt lån så kan du också få olika bra räntor. För dig som har vilja och möjlighet att spara pengar kan ett sparkonto vara ett enkelt sätt att få din husbudget att växa.

För dig som känner dig lite osäker på vad det innebär att binda ett huslån så handlar det om att låsa räntan vid en viss räntesats. Vissa erbjudanden från banker kan vara mycket bra om du binder räntan under ett års tid. Det kan vara en fördel att binda räntan under en längre period om räntan förväntas gå upp eller du fått ett mycket bra ränteerbjudande du inte tror kan matchas.

Kom dock ihåg att det finns en risk att räntorna går ner och därmed även bankernas – och då kan du helt plötsligt få betala för mycket. När du kollar efter erbjudanden eller förhandlar med banker så brukar listpriserna ofta stå i relation med bindningstid på lånet. Se därför till att jämföra olika erbjudanden med samma bindningstid i åtanke.

 

Välja lån

Har du tagit fram alla de bästa erbjudanden från olika banker för att du som låntagare ska kunna välja. Du hittar flertalet olika räntesatser samt sammanfattade villkor för varje bank som hjälper dig fatta rätt beslut. Vi vet att det kan kännas svårt och krångligt med alla de olika bankerna som finns.

Många väljer tyvärr att ta första bästa erbjudande från den bank man redan använder som privatbank (dit lönen kommer). Detta har visat sig inte alltid vara så smart och faktum är genom att jämföra huslån online så kan man snabbt upptäcka att andra banker erbjuder bättre lånvillkor – trots att man inte ens är kund!

Andra tips kan vara att om du har flexibilieten och möjligheten så kan du flytta andra lån och tjänster till den nya banken där du ansöker om bolån. Ibland kan du förhandla ner räntan och kostnaden ytterligare genom att bli kund hos banken eller lägga om andra lån. Så med andra ord se till at vara i en så bra förhandlingsposition som möjligt och se till att ha god kännedom om aktuella räntor och bostadsmarknad.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top